BOJANJE- aktivnost za sve uzraste (pokrenimo kreativnost starijih)

IMG_20190906_121141-1-scaled

Ako ste mislili da ste prestari za bojanje u godinama iznad 65, istraživanja govore na niste. Psiholozi bojanje već dugi niz godina smatraju jednom od prikladnijih aktivnosti za starije osobe. Prve komercijalne bojanke za starije osobe su objavljene 2012. godine, a danas su jedna od najprodavanijih aktivnosti za starije.
Prema Amazonu bojanke za odrasle su među šest od dvadeset najprodavanijih knjiga. Istraživanja dokazuju da bojanje ima pozitivan i terapeutski učinak na stariju osobu, te smanjuje stres. Tijekom bojanja aktivira se područje moždane kore uključeno u upravljanje finom motorikom i koordinacijom, koja je potrebna za fine i precizne pokrete, a istodobno smanjuje aktivnost amigdale, koja je zadužena za kontrolu emocija kad smo pod stresom.

Slika govori više nego tisuću riječi

Svatko ima malog umjetnika u sebi, samo ga je potrebno otkriti. Neke starije osobe su sramežljivije od drugih i teško im je prihvatiti da mogu biti kreativni jer su njihova očekivanja previsoka. Oni pretpostavljaju da su prestari za aktivnost bojanja i da nisu sposobni u toj dobi bojiti te na početku pristupaju samoj aktivnosti vrlo skeptično. Ali nakon nekog se vremena se tokom aktivnosti potpuno opuste i počnu uživati.

Ograničenja postoje samo u našim umovima. Ako koristimo maštu, otvaramo si svijet beskonačnih mogućnosti.

Ako potaknete stariju osobu na aktivnost i pokažete joj kako može uživati u eksperimentiranju s bojama, veoma brzo ćete uočiti pozitivne učinke aktivnosti i povećano zadovoljstvo u vlastitoj zajednici.

Kako početi s aktivnostima?

Potrebna Vam je šablona za bojanje, najveći izbor bojanki za odrasle možete pronaći ONLINE.. Za početak je poželjno izabrati neke jednostavnije šablone (cvijeće, leptire, voće, životinje) tako da samim starijim osobama bude lakše, dok kasnije postepeno uvodite kompliciranije šablone.
Trebali biste kupiti kvalitetne bojice, bojice slabije kvalitete pucaju i brzo se troše te Vam stvaraju nepotrebni otpad (kad pucaju stvaraju dodatni otpad i stalno se pojavljuje potreba za šiljilom).
Kvalitetne bojice ostavljaju ljepšu boju na papiru i lakše su za uporabu.

Pozitivni učinci aktivnosti bojanja

  • Poboljšava raspoloženje i smanjuje stres
  • Promiče socijalizaciju i prisjećanje
  • Pruža izlaz za samoizražavanje
  • Pomaže u održavanju motoričkih funkcija
  • Poboljšava spretnost i koordinaciju ruku i očiju
  • Potiče suradnju među korisnicima
  • Promiče promišljenost (potrebna je puna pažnja i koncentracija)
  • Pruža osjećaj postignuća i zadovoljstva

Bojanje kao grupna aktivnost

Poželjno bi bilo da je uvijek netko sa korisnicima, pogotovo u početku primjene aktivnosti, tko će nadgledati samo bojanje, asistirati pri odabiru boja i paziti da bojice budu u dobrom stanju. Izrazito je bitno pomagati korisnicima pri kompliciranijim šablonama te nagrađivati njihov trud pohvalom i minimalnom kritikom. Cilj je poticati ih da nastave sa aktivnošću, te ih podržavati u odabiru njihovih boja.
Kada izvodite grupnu aktivnost potrebno je osigurati dovoljno bojica za sve osobe koje sudjeluju u aktivnosti, tako da kada netko poželi neku boju ne mora čekati drugog, nego već imaju na izbor veću paletu bojica.
Kada se korisnici za vrijeme grupne aktivnosti uključe u aktivnost bojenja, dolazi do tišine zbog koncentracije koja je potrebna za ponavljanje pokreta (gore-dolje i naprijed-natrag), tako bojenje potiče mirnu i reflektirajuću atmosferu.
Izvođenje aktivnost bi bilo najbolje u tihom okruženju, uz neku laganu glazbu.


Related Posts