Tim evidom- Socijalni radnik i radni terapeut u domu

star-6803666_960_720

Skrb za starije osobe u domovima za starije postaje sve veći izazov.

Domovi za starije osobe se svakodnevno susreću sa problemima troškova i financiranja domova, zatim stalni problem nedostatka kvalitetnog kadra koji bi brinuo za starije osobe uključujući njegovatelje, medicinske sestre, socijalne radnike, radne terapeute i pomoćno osoblje.  

Dugi niz godina rada sa domovima za starije doveo je do projekta “aktivni stariji” , gdje se uz nadzor socijalnog radnika, socijalnog gerontologa i upute radnog terapeuta provode aktivnosti koje su prilagođene korisnicima doma te podiže kvaliteta doma i kvaliteta usluge . Jednako tako smo našem timu za potrebe edukacije priključili i psihologa kako bi naše usluge bile što kvalitetnije.

Kroz svakodnevni rad u domu za starije, zajedno sa vlasnicima domova i voditeljima došli smo do zaključka da bez adekvatne podrške stručnog osoblja sam rad u domu može biti emotivno iscrpljujući te vrlo brzo može dovesti do sagorijevenja.  Mnoštvo papirologije koju treba odraditi i zakona koje treba stalno pratiti, te učestali inspekcijski nadzori samo povećavaju razinu stresa. Još kada uz to pridodamo i obitelji korisnika koji u vrijeme Covida vrše još veći pritisak na same domove u strahu za svoje članove obitelji, lagano dolazimo do zaključka zašto je skrb za starije (pogotovo u vrijeme ove pandemije) jedan od najstresnijih poslova.

Većina domova za starije bi htjela i željela zaposliti socijalnog radnika i radnog terapeuta, jer uviđaju kako bi im mogli pomoći u radu. Problem postane financijske prirode jer troškovi samoga doma budu preveliki i zapošljavanje stručnog suradnika postaje luksuz koji si mnogi ne mogu priuštiti. Zato smo mi tu!

Mi smo kroz svoj rad promijenili koncepciju samog socijalnog radnika, uveli stručne suradnike koji su potrebni u radu doma, te za vrijeme covida uspješno radili online. U nadi da će pandemija proći, počinjemo novi projekt koji će početi početkom veljače, a za koji je potrebno rezervirati svoje mjesto unaprijed. 

Projekt pod nazivom “aktivnosti u domu” će početi rad s vašim korisnikom u domu za starije početkom veljače 2022 godine. Naš tim će vam omogućiti angažiranje socijalnog radnika i radnog terapeuta za vaš dom.

Novi projekt počinje početkom veljače 2022., gdje ćemo zajedno s vama u vašim domovima za starije provoditi aktivnosti za starije, edukaciju zaposlenika te pomoći vam u radu doma. Za rezervaciju tima za vaš dom, zbog velikog interesa potrebno je poslati svoj upit već sada kako bismo vas mogli kontaktirati i početi samu suradnju i organizirati terenski tim.


Zatražite tim za svoj dom

aktivnosti za starije

BESPLATNA AKTIVNOST ZA STARIJE Radno Terapijska aktivnost – Recept za sreću

Aktivnost se sastoji od tri povezane aktivnosti koje se mogu provoditi kao grupne aktivnosti, individualne aktivnosti i aktivnost u paru

Ciljevi ove aktivnosti:

 • potaknuti produktivnost koja pridonosi osjećaju korisnosti, zabavi, osjećaju ugode i uspješnosti
 • jačanje grupne pripadnosti i dinamike
 • poticanje/održavanje čitalačkih vještina
 • poticanje međusobne interakcije i komunikacije, izražavanje interesa, želja, emocija
 • jačanje osjećaja vlastite sposobnosti i kompetencije prilikom sudjelovanja u aktivnostima
 • kognitivni trening (razumijevanje pročitanog, uputa, pamćenje, održavanje pažnje od započinjanja do završavanja aktivnosti)
 • poticanje manualne spretnosti, fine motorike pri izradi zvjezdica, pisanju..
 • jačanje snage šake, preciznosti i koordinacije pokreta (uporaba škara, proces izrade zvjezdica, pisanje)

1. Priča  „Sijač sreće“

Predviđeni oblik rada je grupni. 

Napravite ugodnu atmosferu uz topli čaj. Pripremite više primjeraka teksta kako biste omogućili održavanje/poticanje čitalačkih vještina korisnika. Ako imate korisnike koji vole čitati, čitajte jedni drugima. 

Nakon čitanja teksta, razgovarajte o pročitanome, postavljajte pitanja, razmijenite dojmove i utiske pročitanog. Sjetite se poslovica o sreći. Kada vas je poslužila sreća? Što je za vas sreća? Navedite primjere iz života.

Sijač sreće

Jednoga dana vidješe dječaci nekog neobičnog starca kako ide ulicom s velikom košarom ispod miške, prepunom blistavih zvijezda. Laganim zamahom ruke on bi s vremena na vrijeme zagrabio iz košare i zavitlao oko sebe kao da sije. Tada bi mnoštvo prekrasnih zvjezdica zalepršalo oko njega poput jata krijesnica. 

 • Što to radite?- upitaše ga dječaci goreći od znatiželje. 
 • Sijem sreću!- odgovori starac i mirno nastavi svoj posao dok su mu među prstima blistale zvjezdice. 

Zadivljeni tom ljepotom mališani smjesta pojuriše uhvatiti sreću, ali uzalud. I oni najhitriji i najokretniji ostali bi praznih ruku. 

 • Zalud je to što činite- osvrnuo se tajanstveni starac. Tako je nikada nećete uloviti!
 • Zašto?- upitaše začuđeni dječaci. 

Nasmiješivši se, starac tiho prozbori:

 • Onaj tko grabi rukama prema sebi, nikad neće uhvatiti sreću. Tek kad se naučite sijati radost i ljepotu oko sebe, bit ćete pozvani na njezinu žetvu. Sreća se uzima raširenih ruku. 

2. Recept za sreću“

Opis aktivnosti: 

Razmislite i iz svoga bogatog životnog iskustva izdvojite i napišite što nam je potrebno za sreću. Svoj pisani rad naslovite kao „Recept za sreću“.  Razmijenite recepte i razgovarajte o njima. Pročitajte sastojke sreće jedni drugima. Podijelite recepte i dijelite sreću. 

3. Izrada zvjezdica

Opis aktivnosti:

Predviđeni oblik rada je individualan ili u paru. Uživajte u procesu izrade zvjezdica prema slikovnom predlošku u nastavku teksta. Zvjezdice upotrijebite na način da s njima okitite božićno drvce ili jednostavno dekorirate prostor. Unesite dašak vlastite maštovitosti i individualnosti.

Za izradu zvjezdica potrebni su vam:

 • šibe (izađite u jesensku šetnju i naberite šibe)
 • voćarske škare (izrežite jednake komade na željene dužine)
 • ljepilo/pištolj na vruće ljepilo (za spajanje krajeva zvjezdica)
 • vuna, ukrasna vrpca, konac za vezenje..
 • zvjezdasti anis, citrusno sušeno voće

Ukoliko želite da vam kreiramo aktivnosti za vaš dom, koje ćete vi provoditi zajedno s vašim korisnicima  slobodno nam se obratite!


Želim aktivnosti za svoj dom

Related Posts