Skrb za osobe oboljele od demencije-preporuka za čitanje

IMG_20190911_100851-scaled

Ovaj praktični vodič je zbilja izvrsna knjiga koju bi trebali pročitati svi koji skrbe za starije osobe i osobe oboljele od demencije. Kako uvodni dio hrvatskog izdanja kaže ovaj priručnik je napravio ekspertni tim za demenciju sastavljen od visokoeduciranih medicinskih sestara praktičara, koje rade u bolnici i osmišljavaju načine kako pomoći osobama s demencijom tijekom hospitalizacije.

Samu knjigu možete naručiti na stranicama MEDICINSKE NAKLADE, te ju preporučam svima koji skrbe za starije osobe kao nadopuna znanja. lako je razumljiva i bit će vrlo korisna ravnateljima domova, socijalnim radnicima, vlasnicima obiteljskih domova, medicinskim sestrama, njegovateljima i svima koji dolaze u doticaj sa starijim osobama.

Posebnost ove knjige pisane u obliku vodiča odražava se u stilu pisanja koji je jednostavan te lako razumljiv svima. Početak same knjige nas uvodi u svijet demencije. Definicije demencije, vrste demencije te simptome demencije su neki osnovni pojmovi koji bi trebali biti poznati svima koji skrbe za osobe oboljele od demencije u kućnim uvjetima ili domovima za starije.

Kako kaže sama knjiga demencija je sindrom koji može biti uzrokovan s više od 100 različitih poremećaja, u kojem dolazi do propadanja kognitivnih funkcija više nego kod normalnog starenja.

Komunikacija- jedno od najbitnijih dijelova knjige

Sama komunikacija je jedan vrlo bitan faktor u našem životu. Pomoću nje možemo izraziti svoje želje, misli, potrebe i osjećaje. U poglavlju komunikacije autori nam skreću pozornost na to da je komunikacija više od samih riječi te da postoji pet načina na koji komuniciramo.

Koji su to načini komuniciranja? Pet načina komuniciranja su verbalni, zatim govor tijela( izraz lica, kontakt očima, tjelesni kontakt), slušanje, ispitivanje i pismena komunikacija. Svi načini komuniciranja su u knjizi detaljno objašnjeni i lako razumljivi. Za rad sa starijim osobama oboljelim od demencije je vrlo bitno naučiti način pravilan način komuniciranja. Kada naučimo pravilan način komuniciranja olakšavamo sebi posao, te osobama oboljelim od demencije olakšavamo život. Vrlo zanimljiva metoda komunikacije je opisana u samoj knjizi pod nazivom VERA metoda, koja je u samoj praksi jako efikasna i vrlo lagano se primjeni u svakoj situaciji.

Odvačenje pažnje – distrakcija

Svi koji su ikada skrbili za osobu oboljelu od demencije znaju koliko je bitno pravilno odvlačenje pažnje kao tehnika smirivanja. U samoj knjizi se navodi (što je vrlo bitno) kako kod agresivne osobe trebamo pripaziti na sam ton glasa koji bi trebao biti smiren i nježan, osmijeh, prikladno držanje te prikladan kontakt očima. Zatim bismo trebali koristiti poznate riječi i upotrebljavati često ime osobe. Navedeni su primjeri pitanja (npr. “Mogu li Vam ja oko nečega pomoći” te tip poslova koje bi mogla osoba uz pomoć vas obaviti)

Terapija prihvaćanjem- validizacija

Definicija terapije prihvaćanja je da osobu oboljelu od demencije ne vraćamo u našu stvarnost, već da se prilagođavamo njezinoj stvarnosti te na taj način gradimo povjerenje i osjećaj sigurnosti.

“Jedini način da živiš je da pustiš i druge da žive.”

Mahatma Gandhi

Vrlo dobar primjer je opisan u ovom poglavlju. Često možemo primijetiti da dementne osobe čekaju da se netko vrati iz škole/posla/kuće. Skrbnici (njegovatelji) koji prakticiraju terapiju prihvaćanjem se neće prepirati sa samom osobom oko činjenice da osobe koje dementna osoba očekuje su sada već odrasle dobi. Naprotiv njegovatelji neće ispravljati njihova vjerovanja nego će se složiti i suosjećati sa samom osobom. Čime čuvamo dostojanstvo i samopoštovanje osobe.

https://www.youtube.com/watch?v=ilickabmjww

Related Posts